top of page

BONSAİ AĞACI NEDİR?

Güncelleme tarihi: 25 Eki 2022


Bonsai ağacı “saksıdaki ağaç” anlamına gelmektedir. Japonca kelimeden türetilen Bonsai sözcüğü, bon ve sai şeklinde iki farklı kelimenin birleşiminden oluşan bir bitkidir. Japoncada bon kelimesinin anlamı saksı iken, sai de tahmin edebileceğiniz gibi ağaç anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Bonsai, esasında tam olarak göründüğü gibi saksıdaki ağaç anlamına gelmektedir.


Bonsailer birkaç teknik kullanılarak saksıda yaşamaya alıştırılmış minik ağaçlar olarak bilinirler. Bonsai bir ağaç türü olmadığından dolayı tekniklerle ağaç yetiştirme yöntemi olarak bilinmektedir. Bu yüzden de bonsai tohumu yoktur. Herhangi bir yerde bulamazsınız.

Görünüş olarak büyük ağaçlardan çok farklı gözükseler de standart bir ağaçtan genetik olarak herhangi bir farklılığa sahip değildir. Kısaca bazı tekniklerle yetişmeye alıştırılmış minyatür ağaççıklar olarak kabul edilir. Genç bir fidanın yaşlı bir görünüm kazanması biraz zaman alabilir. Tabi bu durumda bakımı da bazı teknikler içeren bir bitkidir ve oldukça önemlidir.




Bonsai Ağacının Anlamı Nedir?


İç mekânların gösterişli çiçeği bonsai kendisine has bir felsefesi bulunur. Birden fazla anlama sahip olsa da en geniş anlamı ile yeryüzü, cennet, doğa ve insan arasındaki uyumu simgeleyen anlamlarına sahiptir. Farklı dinlerde farklı anlamları içerebilmektedir.


Bir diğer anlamı ise isminin açılışından da anlayacağımız gibi tabakta, tepside yetişen bitki anlamına gelmektedir. Japonlar, doğaya besledikleri sevgilerini, minyatür bonsai ağaçları yaparak sergilemişlerdir. Farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Mevsimine göre çiçek açıp, çiçek dökme özelliğine sahiptirler.


Bonsai Ağacının Bakımı Nasıl Olmalı?


Bonsai ağacının bakımında dikkat edilmesi gereken çok önemli detaylar bulunmaktadır. Ağaçsı bir görünüme sahip olan bonsai bitkisi bu yapısının aksine oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Her çiçek de olduğu gibi bonsai ağacında da dikkat edilmesi gereken bazı bakım rutinleri vardır. İhtiyaç duyduğu bakımları yaparak uzun yıllar bonsaiyi ağacına sahip olabilirsiniz.


Özel bir ilgi isteyen bonsai çiçeğinin budaması, sulanması ve saksı değişimi ve güneş ihtiyacı gibi birçok detayın belli dönemlerde yapılması gerekmektedir.


Öncelikle bonsai ağacın sulama teknikleri çok önemlidir. Küçük ağacınızı aşırı sulamaktan kaçınmalısınız. Fakat kaçındığınız kadar susuz da bırakmamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Çünkü ihtiyaç duyduğu su miktarından fazlasını aldığında bitkinin kökleri çürümeye başlayacaktır. Aynı şekilde yeterince sulanmayan Bonsai bitkisinin kökleri de kuruyarak öleceği için düzenli olarak sulama yapılması bitkinin gelişmesi ve uzun ömürlü olması için çok önemlidir. Su miktarını belirlerken toprağı baz almanız doğru ve yeterli sulama için yeterli olacaktır.


Bonsai saksı çiçeği olsa da budama isteyen bir çiçektir. Bonsai ağacının kök kısımlarında yer alan dalların ve yeni filizlerin budanması oldukça önemlidir. Yapılacak budama işlemi bonsai ağacınızın daha sağlıklı olmasını sağlayacaktır.


Bonsai ağacı saksı çiçeğidir. Ve her saksı çiçeğinde olduğu gibi belli aralıklarla saksı değişimi gerekmektedir. Bonsai için de 2 yılda bir saksını değiştirmenizde fayda olacaktır.

Güneşi seven bir bitkidir. Fakat doğrudan güneş yerine yarı gölgeli bir alanda durması çok daha doğru olacaktır.




Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page