top of page

BAHÇE BAKIMI HAKKINDA HERŞEY

Güncelleme tarihi: 25 Eki 2022


İlk bakışta "Çiçek yetiştirmek ne kadar zor olabilir ki, vaktinde sulayınca her şey tamam" diye düşünmüş olabilirsiniz tabii ama evinizde bugüne dek en az bir çiçek yetiştirdiyseniz aslında bu işin çiçek sulamaktan çok daha öte bir şey olduğunu fark etmişsiniz demektir.


Bazen öyle anlar oluyor ki hiç beklemediğiniz bir anda bitkiniz çiçeklerini dökebiliyor, bir sabah uyandığınızda onu boynunu bükmüş bir halde bulabiliyorsunuz mesela, biliyoruz. Tam da bu yüzden evde çiçek bakımının püf noktalarını anlatmak, bitkilerinize çok daha uzun ve sağlıklı bir ömür sağlamak istiyoruz.


Saksı Seçimi Ve Saksı Değişimi


Çiçek bakımının en önemli ve ilk adımlarından biri yetiştireceğiniz bitkiye uygun bir saksı almanız. Eğer kökleri çok derine inmesi gerekmeyen bitkiler yetiştirecekseniz, saksının çok derin olmamasına dikkat etmeli, daha geniş alanlara yayılarak gelişen çiçekleriniz içinse daha geniş saksılar tercih etmelisiniz. Ancak dikkat, en başta fidenizi ya da tohumlarınızı çok büyük bir saksıya eklememeli, çiçeğinizin gelişimine uygun olarak belirli aralıklarla saksı değişimi yapmalısınız.


Saksı değişimi yaparken eski saksıdan çıkaracağınız bitkinin köklerinin zarar görmemesine dikkat ederek çok özenli bir şekilde saksıdan çıkarmanız gerektiğini unutmamalı, köklerin tutunup kaldığı fazla silkelemeden toprak parçalarını yine hassas bir şekilde toprağını dökmeden yeni saksıdaki toprağın içine yerleştirmelisiniz.


Bunun yanı sıra, sulama yaptığınızda çiçeğe o an için fazla gelen suyun dışarı çıkmasını sağlamak ve köklerin çürümesini engellemek için saksıların drenajlı olmasına özen göstermelisiniz. Kısacası aldığınız saksının altında delikler bulunması gerekiyor da diyebiliriz. Bunun için tabii ki saksının altında fazla kalan ve deliklerden dışarı çıkan suyun akmasını sağlayacak bir saksı tablasının olmasına da dikkat etmelisiniz ki fazla su çevreyi kirletmesin tahliye edilen suyun tabakta kalmaması gerekiyor çünkü duran su bakteri üretir ve bitkilerin tekrar bu suyu içmesi bitkilerinin hastalanmasına neden olur.


Tabii bu kadar da değil, yetiştireceğiniz bitkilerin cinsine bağlı olarak saksının en alt kısmına çakıl taşları yerleştirerek de drenajlı bir yapı sağlayabilirsiniz. Bunun için yetiştireceğiniz çiçeği temin ettiğiniz kişiden mutlaka konuyla ilgili bilgi almayı ihmal etmeyin.




Toprak Seçimi

Çiçek bakımının yine temel adımlarından sayılan toprak seçiminde dikkatli olmak çok önemli. Aksi halde çiçek ihtiyaç duyduğu besinleri ve diğer yararlı maddeleri bağlandığı topraktan temin edemez ve kısa ömürlü olur. Genel olarak ev bitkileri için torf, yani organik maddeler bakımından zengin toprak önerilir ama bu da yine seçeceğiniz bitkiye göre değişiklik gösterecektir.


Örneğin kaktüsler çiçek toprağı ve kalın kum karışımını severken menekşeler torf bakımından zengin toprakları, orkidelerse kendileri için özel olarak hazırlanan farklı bir toprak türünü sever. Bu nedenle yetiştireceğiniz çiçeği iyi tanımalı ve ona uygun toprağı aldığınızdan emin olmalısınız.


Aynı zamanda toprağın da tıpkı saksı gibi zaman zaman değiştirilmesi ve temizlenmesi gerektiğini unutmamalı, çiçeğinizden toprağın üzerine dökülen yaprakları ve diğer yabancı maddeleri sık sık temizlemelisiniz. Toprağı saksıya yerleştireceğiniz ilk zamanda çok bastırmamaya özen göstermeyi ve bitkinin köklerinin hava alabilecek şekilde kalmasını sağlamayı da unutmamalısınız. Aksi takdirde bitkinizin kökleri çok ciddi bir şekilde zarar görür ve bu zararın dönüşü olmayabilir.




Çiçek Sulama


Çiçek sulama, çiçek bakımının en sık tekrarlanması gereken kısmı olduğundan oldukça önemli. Saksı değişimi, toprak seçimi, ortamın sıcaklık ve nem dengesi gibi durumlar yılda bir ya da birkaç kez kontrol edildiğinde yetiyorken sulama işlemi günde 1 kez bile olabildiğinden asla unutmamak gerekiyor.


Elbette ne sıklıkla sulayacağınız yetiştireceğiniz çiçeğin türüne göre çok büyük değişiklikler gösterebiliyor. Örneğin orkideler ve menekşeler genel olarak 4 ila 7 günde 1 olacak şekilde sulanırken, kaktüsler ayda 1 ya da 2 kez sulama ister.


Ancak sulama yaparken dikkat etmeniz gereken başka noktalar da var. Öncelikle sulamayı hep aynı gün ve aynı saatte yapmaya özen göstermelisiniz. Çiçeğinizin buna alışması daha sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlar. Çiçeği sulama vaktinin geldiğini anlamak için mutlaka toprağını elinizle kontrol edin. Eğer parmağınızla yokladığınız toprak çok kuruysa hemen sulama yapın, eğer nemliyse sulama yapmanıza gerek olmayabilir. Sulama yaparken suyun bitkinin yapraklarına ya da çiçeklerine gelmemesine dikkat edin. Bunun için mümkünse ince uçlu sulama kaplarını tercih edin ve doğrudan toprağı sulayın. Böylece çiçekleriniz çok daha uzun ömürlü ve sağlıklı olacaktır. Son olarak, sulama yapmadan önce çiçeğinizin saksısının altında bulunan tablanın mutlaka boş olduğundan emin olun.




Sıcaklık, Işık Ve Nem


Çiçekler için hayati önem taşıyan konulardan biri de bulundukları ortamın sıcaklık ve nem dengesi ile aldıkları güneş ışığıdır. Bu durum da yine türüne göre değişiklik gösterse de bilmeniz gereken önemli püf noktalar var.


Menekşe gibi nemi çok seven bir çiçek bile çok sıcak ya da çok nemli bir ortamda mutlu olmayabilir mesela. Bunun için mutfak gibi çok nemli bir ortamda yetiştirecekseniz bile gün içinde çok fazla buhar yapacak yemek pişirmeniz durumunda mutlaka bulunduğunuz alanı havalandırarak sıcaklık ve nem dengesini sağlayın.


Bitkilerinizi kaloriferlere çok yakın yerlere radyatörlerin üzerine koymayın ki kökleri zarar görmesin.


Aynı şekilde kaktüs gibi güneş ışığını doğrudan almayı çok seven bir çiçeğiniz bile olsa yaz günü öğle saatlerinde, güneşin kavurucu sıcaklarının altında fazla bulunmamasına dikkat edin. Bu da yine çiçeklerinin yanmasına neden olabilir, çiçeğinizi güneşin zararlı etkilerine maruz bırakabilirsiniz.

12 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page