top of page

BAHÇENİZİ NASIL DOĞRU BİTKİLENDİREBİLİRSİNİZ ?

Güncelleme tarihi: 25 Eki 2022


Bahçeli eve sahip olanların evlerindeki en değerli alan elbette ki bahçedir. Yorucu ve stresli modern hayatın bütün olumsuz etkilerini üzerinizden atabileceğiniz o mükemmel alanların dekorasyonuna önem vermekte çok haklısınız. Peki, bahçe dekorasyonu yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Doğru bitkileri nasıl seçebiliriz?


Bahçe dekore ederken, bahçenin büyüklüğü, kullanım alanları ve mimari özellikleri, yaşadığınız bölgenin iklim ve toprak özellikleri, ev hayvanlarınız ve kişisel tercihleriniz göz önüne alınarak planlama yapılmalıdır. Bahçenizi planlarken profesyonel bir ekipten yardım alabileceğiniz gibi tamamen kendi zevkinize göre de düşünebilirsiniz. Hatta sadece planlama aşamasında değil uygulama sırasında da kendi ellerinizle çalışabilirsiniz. Bir bahçeye sahip olmanın en güzel yanı dilediğiniz zaman toprakla ve bitkilerle uğraşabilme imkânıdır.


Bahçe dekorasyonuna başlarken öncelikle, bahçenizde bitkilendirme için kullanacağınız alanlarla, veranda, kış bahçesi, havuz gibi bölümlere ayıracağınız alanları netleştirmelisiniz. Daha sonra bitkilendirme üzerine yoğunlaşabilirsiniz. Bitki seçimi konusunda da iklim ve çevre koşullarını göz önüne almanız gerekecek.




İklim ve toprak özelliklerinize göre bitki seçin.


Bitkilerin yaşam için ihtiyaç duyduğu ana elementler hava, su ve toprak olsa da, birçok bitkinin ömrü sıcaklık, nem, basınç ve güneş ışınları gibi faktörlere bağlı olarak değişir. Bu nedenle bahçenizde yer vereceğiniz bitki türlerini seçerken yaşadığınız çevrenin doğa şartlarını mutlaka gözetmelisiniz. Bu konuda peyzaj mimarlarının ve bahçecilerin tavsiyelerine kulak vermek gerekir. Sadece bitki ve çiçekler için değil ağaçlar için bile doğal unsurların önemi çok büyüktür. Hemen hemen bütün hava koşullarına dayanıklı olan bitki ve ağaç türleri de vardır. Ufak bir araştırma ile seçiminizi sadece onlar arasından da yapabilirsiniz. Ayrıca bitki seçimi yaparken sağlıklı ve canlı olanları, yapraklarında leke ya da delikler olmayanları seçerek daha sağlıklı bir bahçe oluşturabilirsiniz. Yapraklarında sararmalar, lekeler ya da yapışkanlık olan bitkiler hastalık taşıyor olabilir ve bu diğer bitkilerinizi de risk altına sokacaktır.


Dikey bahçelerle bitkilendirilmiş alanları artırın.


Dikey bahçeler bitkilendirilmiş alanları artırmada en kullanışlı yöntemdir. Kolay bir uygulama ile bahçe duvarlarınızın tamamını bitkilendirebilir ve çiçeklendirebileceğiniz yeni alanlar kazanabilirsiniz. Dikey bahçeler, saksılar üzerine bitkilendirmeye uygun olduğu gibi direkt duvar üzerine monte edilen katmanlarla duvarda bitki yetiştirmeye de imkân sağlar. Canlı Dikey bahçelerde sırasıyla, katmanlarını profil karkas üzerine önce dekota, sonra bir katman özel keçe üzerine sulama sistemi ve bir kaç daha özel keçe ile en güzel kısımlara bitkileri yerleştirmek. Haricen bitkilerin vitamin alabilmesi için 1 m2’lik dözotron tankına ihtiyaçları vardır. Son olarak da en alt zemine duvara bağlı olarak galvaniz drenaj sistemi kurulur.


Bitkileri gruplara ayırın.


Aynı türden bitkileri bir arada yetiştirmek tomurcuklanmaları için gerekli olan ortamın daha kolay oluşmasını sağlar. Ayrıca daha düzenli bir bahçe görünümü de oluşturacağı için peyzaj çalışmalarında genelde bitkiler gruplandırılarak dekilir. Farklı bitki gruplarının arasına yapacağınız yürüyüş yolu da bahçenizi daha kullanışlı ve düzenli bir hale getirecektir. Bahçenin etrafını çalı çitlerle çevirip, yürüyüş yollarının kenarlarını uzun gövdeli yeşil bitki türleri ile donatabilirsiniz. Çiçekli ve çiçeksiz bitkileri bir arada gruplayıp, ağaçları ve çok yıllık bitkileri bahçe etrafına dağıtarak muhteşem bahçeler yaratabilirsiniz.




Çalı çitlerle bitkilendirme ve diğer kullanım alanlarını ayırın.


Çalı veya çiçeksiz uzun bitkilerle yapılan çitler hem doğal hem de ekolojik bir çit çözümüdür. Bitkilendirme, çiçeklendirme, tarım ve kullanım alanlarınızı çit olarak kullanacağınız çalı ve benzeri bitkilerle ayırabilirsiniz. Hatta dilerseniz bitkilerinizi renklerine göre bile gruplayabilirsiniz. İlgi çekici renk dağılımlarının kullanıldığı peyzaj çalışmaları oldukça dikkat çekiyor. Ağaç, çiçek ve bitkilerden arta kalan yerler içinse çim kullanmayı ihmal etmeyin. Böylece boş alanın hiç kalmadığı yemyeşil bir bahçeniz olabilir.


Ağaçlar


Bahçelerin olmazsa olmazı ağaçlar için de oldukça dekoratif çözümler mevcut. Bahçenizin her alanı, her köşesi için kullanabileceğiniz büyüklükte ağaç ya da fidanlar bulabilirsiniz. Bahçenin yeşil görüntüsünü tamamlayacak ağaç ve fidanlar ile hem bahçenizi güzelleştirebilir hem de bahçenizde ekolojik zenginlik sağlayabilirsiniz.




5 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page