top of page

YOSUN DUVAR’IN 6 HARİKASI

Güncelleme tarihi: 1 Oca 2023

Yosun duvarlar ve dikey bahçeler, özellikle kapalı alanlar için uygundur. Ürünlerin kullanılan malzeme veya uygulama şekli fark etmeksizin doğrudan güneş ışığına maruz kalması, sıvıyla temas etmesi, klima altı, kalorifer üstü veya yanına konulduğunda dökülmeler meydana gelebilir. Bu sebeple yosun duvar uygulamaları dış mekânlarda tavsiye edilmez. Özellikle ofis, okul, AVM, plaza, satış ofisleri gibi alanlar için idealdirler. Uygun şartlar sağlandığı takdirde GWM güvencesinde bulunan tüm yosun duvar uygulamaları ilk günkü form ve dokularını korurlar.


Öyle bir tasarım uygulaması düşünün ki hem doğal, hem estetik hem de mekânınıza mükemmel faydalar sağlıyor. Kim böyle bir uygulama yaptırmayı istemez ki?

Gelin birlikte yosun duvarlar ve dikey bahçelerin mekânlarınızda nasıl harikalar yarattığını inceleyelim.



1. Sulama, Budama ve Güneş Işığı Gerektirmez.

Nem seviyesinin dengede olduğu bir ortamda yosun duvarların hiçbir bakıma ihtiyacı yoktur. Uygun koşullarda korunduğu takdirde uzun yıllar boyunca canlılığını korurlar.


2. Mekândaki Akustiği Sağlar.

Mekânlardaki gürültüyü azaltmak için bitkilerden faydalanıldığını birçok yerde görüyoruz. Aynı şekilde yosun duvarların ve dikey bahçelerin de yüksek frekanstaki sesleri absorbe etme özelliği bulunur. Bu sebeple yol kenarındaki mekânlar, kafeler, restoranlar gibi birçok mekânlar bu uygulamayı çok fazla tercih ediyorlar. Özellikle gürültülü çalışma alanlarında, örneğin çağrı merkezi gibi şirketlerde tercih edilmesi gürültüyü azaltarak çalışma verimliliğini arttıracaktır.


3. Stres Seviyesini Azaltır.

Araştırmalara göre biyofilik tasarımlı çalışma ortamlarında bulunan çalışanların diğer iş yerlerindeki çalışanlardan daha huzurlu olduğu gözlemlenmiştir. Doğayla bağ kurduğumuz her alanda kendimizi daha sakin ve huzurlu hissetmemiz bunu kanıtlar nitelikte.


4. Üretkenliği ve Motivasyonu Arttırma

Yapılan araştırmalara göre pandemiden önce bile, Amerikan işletmeleri, işle ilgili stres nedeniyle sağlık sorunlarını ve devamsızlığı yönetmek için mekân tasarımlarına yılda 30 milyar dolardan fazla harcama yapıyordu. Biyofilik tasarımlarla devamsızlıklar, sağlık sorunları ve iş stresi gibi diğer faktörlerde oldukça azalma olduğu görüldü.


Şimdi ise 2022’in mimari iç görülerine göre çalışanları iş yerlerine kazandırmak için şirketler yaratıcı ve yeni tasarımlar peşindeler.


Dolayısıyla yosun duvar ve dikey bahçe tasarımlarının özellikle çalışma ortamlarında üretkenliği ve motivasyonu arttırdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.


5. %100 Doğal Olması.

Yosun duvarlar ve dikey bahçeler, tamamıyla doğal olup insan sağlığına zararlı hiçbir madde barındırmaz. Nem seviyesinin uygun olduğu ortamlarda canlılığını uzun yıllar boyunca korur. Nemsizlik insan cildini nasıl kurutuyorsa yosunu da aynı şekilde kurutması tamamen doğal olduklarının göstergesidir.


6. Estetik Görünümünün Olması.

Yosunlar birçok farklı şekilde boyutta herhangi bir alana sığabilirler. Renkleri, dokuları ve birden fazla öğeleri (ahşap, deniz kabuğu, suni taş vb. doğal ya da korunmuş malzemelerle) karıştırırken sınırsız özgün tasarımlar elde edilebilir. Mekânlarınızın tek düzeliğini kırarak sizi doğayla buluşturur. Bunu birbirinden özgün ve renkli tasarımlarıyla yaparak mekânınıza şık ve estetik bir görünüm kazandırır.


74 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page